EnglishDeutschEspañolSvenska

Vi gör världen lite bättre - en person i taget

90_Konto_Logo_Neg

Delta med din klass i vårt projekt om vatten!

Nu pågår utveckling och test av nya pedagogiska aktiviteter inom Fredens Hus projekt Vatten, vatten, vatten. Målet med projektet är att lyfta vattnets betydelse för en hållbar framtid. Du som är lärare kan redan nu vara med och testa aktiviteterna tillsammans med dina elever, eller boka in en färdig workshop till vårterminen. Vi besöker klasser i främst Mälardalen och Skåne.

I projektet utvecklar vi tre olika pedagogiska koncept riktade till lågstadiet respektive mellanstadiet och högstadiet/gymnasiet.

För lågstadiet har vi tagit fram Vattenkampen där klassen delas in i lag om 2-3 elever som sedan tävlar om att ta hem vinnarpokalen, Den Gyllene Toaletten. Workshopen är uppdelad i fyra olika kapitel: vatten i Sverige, nedskräpning, vatten i världen och vatten i framtiden. Under lektionens gång varvas spelmoment med korta animerade filmer, gruppdiskussioner och samtal i helklass.

För mellanstadiet har vi skapat ett serieboks-baserat spel där eleverna delas in i grupper och spelar sig igenom ett äventyr där en seriebok agerar spelplan. Historien utspelar sig i en postapokalyptisk framtid som präglas av en ständig brist på rent vatten. Elevernas uppdrag blir att leta reda på ett vattenreningsfilter och under resans gång ställs de inför diverse klurigheter och uppgifter som måste lösas.

För högstadiet och gymnasiet har vi utvecklat ett samarbetsspel där klassen delas in i lag där de tillsammans måste lösa fyra stora kriser: översvämning, torka, avloppshaveri och kolerautbrott. Samtidigt behöver de också hantera konflikter som kan förstöra deras framsteg. Målet är att permanent lösa kriserna genom att skapa åtgärdspaket och föra fram dem tillsammans till FN innan det är försent.

Övningarna tar 45-60 minuter att genomföra. Till alla övningar finns lärarhandledningar med förslag på efterarbete.

Vill du boka in en workshop med din klass?
Maila sofia@fredenshus.se för mer information och bokningsförfrågan.

Du kan också läsa mer om projektet Vatten, vatten, vatten HÄR.

 

Dela denna sida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll i namn och e-post och få uppdateringar om utställningar, aktiviteter och projekt.