EnglishDeutschEspañolSvenska

Vi gör världen lite bättre - en person i taget

90_Konto_Logo_Neg
Skola >

Skolenkäten

En av skolans viktigaste uppgifter är att vara en trygg miljö och att snabbt upptäcka problem – innan de hinner bli allvarliga. Freden Hus har sedan 2018 arbetat fram en metod för att mäta olika aspekter av trygghet på skolor. Från och med hösten 2024 kan skolor över hela Sverige på ett enkelt sätt mäta och få en analys av nuläget.

Har din skola mindre problem än andra med trakasserier, rasism och mobbing? Eller har ni mer problem med elevernas attityder och tillit till varandra och lärare? Fredens Hus har utvecklat en standardiserad metod för att mäta och analysera resultat. Fördelen med en standardiserad metod gör att resultaten går att jämföra mellan skolor, men också att Fredens Hus kan föreslå åtgärder om problem upptäcks.

Metoden är snabb och effektiv där eleverna får en länk till enkäten med olika frågor om trivsel, trygghet och respekt. Eftersom de svarar enskilt under skoltid så får vi en hög svarsfrekvens och tillförlitlighet. Elever som inte är på plats kan svara på enkäten hemifrån. Metoden är säker och eftersom Fredens Hus lämnar en länk till enkäten så behöver inte skolan lämna ut personuppgifter. Vi rekommenderar att undersökningen görs varje år för att kunna läsa av tendenser och se om olika insatser ger effekt. Enkäten passar för mellanstadium, högstadium och gymnasium.

Svaren analyseras och blir en trygghetsprofil som kan jämföras med andra skolor. Resultaten kan användas för att identifiera områden där skolan behöver förbättra sin arbetsmiljö och trivsel för eleverna. Till exempel kan höga siffror på svar om rädsla eller mobbning indikera att det behövs åtgärder för att öka tryggheten och skapa en mer inkluderande mmiljö. Likaså kan låga siffror på svar om respekt eller jämställdhet visa på behovet av att arbeta mer med värdegrundsfrågor och normkritik.

Fredens Hus tar ut en låg kostnad för genomförandet av enkäten, inklusive analys. Om Fredens Hus föreslår åtgärder kan skolan välja att genomföra dessa själva eller med stöd av Fredens Hus. Fredens Hus har en bred palett med insatser för skolor som vill arbeta för en tryggare miljö och mer kunskap kring konflikter mellan människor.

Kontakt
Vid intresse kontakta Jonas Pertoft på Södra tornet via jonas@sodratornet.se eller telefon 070-3636262. Södra tornet hjälper Fredens Hus att sprida skolenkäten bland sveriges skolor.

För övriga frågor om vårt skolarbete, kontakta oss via skola@fredenshus.se.

Dela denna sida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll i namn och e-post och få uppdateringar om utställningar, aktiviteter och projekt.